Buscar este blog

domingo, 29 de diciembre de 2019

España pierde los nervios


Sentència TJUE
Contundent crònica de ‘Libération’: “Crisi de nervis espanyola a Estrasburg”
El Nacional
Barcelona. Dilluns, 23 de desembre de 2019

Dijous passat es van viure molt nervis al Parlament Europeu, però qui els va viure, principalment, van ser els eurodiputats espanyols, que no van saber admetre que la sentència del TJUE va suposar una victòria sense pal·liatius de l’independentisme, que ha aconseguit que es confirmi la immunitat d’Oriol Junqueras com a electe del Parlament Europeu i per tant va ser jutjat en fals, i que a més ha fet que Carles Puigdemont i Toni Comín siguin reconeguts com a eurodiputats de ple dret.
El diari francès Libération, a càrrec del periodista Jean Quatremer, ha fet una crònica dels fets sota un dur titular: “Crisi de nervis espanyola a Estrasburg”, en què es fa ressò de la polèmica causada per l'eurodiputada espanyola del PSOE Iratxe García, mà dreta i persona de la màxima confiança de Pedro Sánchez a l'Eurocambra, que va intentar pressionar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, perquè no es pronunciés sobre la sentència del TJUE fins després de les festes, tal com ja va explicar el corresponsal de La Sexta, Alberto Fernández.
Amb tot de detalls, el cronista explica com ja diumenge al migdia hi havia prou expectació per la reacció de Sassoli a la sentència del TJUE, coneguda en aquell moment i com “amb una trentena de minuts de retard”, Sassoli, “una mica més vívid del que és habitual”, va aparèixer al ple per llegir una declaració en què s’especificava que es compliria amb una sentència en què quedava clar que Espanya “no pot exigir als electes que prestin primer jurament de fidelitat a la Constitució espanyola per ser diputats reconeguts”.

Espanya perd els papers

Però el que importa, sempre segons Quatremer, és el que passa entre bastidors, perquè “tres separatistes catalans odiats”, entre els quals Carles Puigdemont, podran accedir a la condició d’eurodiputats “i sobretot tenir la immunitat parlamentària, cosa que els farà intocables”.
“Pitjor”, continua Quatremer, la sentència deixa clar que “la condemna d'Oriol Junqueras a 13 anys de presó per ‘sedició’ és il·legal, ja que es va pronunciar després de les eleccions”. Per això explica com els euròcrates espanyols van intentar ajornar alguna presa de decisió, i aquí el cronista apunta a una connexió entre aquest intent d’ajornar-ho i el fet que en el seu moment, “el Parlament i la Comissió van donar suport a Espanya davant el Tribunal de Justícia”, cosa que ara els deixa en evidència.
L’episodi amb Iratxe García és relatat d’aquesta manera: “L’espanyola Iratxe García, presidenta del grup socialista, exigeix ​​aleshores una reunió abans de la represa del ple”. Hi haurà una reunió en “una sala privada de l’hemicicle d’Estrasburg en presència d’un eixam d’euròcrates”. La reunió puja de to quan l’eurodiputada del PSOE s’adona que Sassoli es mantindrà ferm en la seva posició i perd els nervis.

“No pots fer això a Espanya!”

“No pots fer això a Espanya!”, va cridar García, la qual, enfurismada, “va llançar els seus papers a terra”. Sassoli però, “no va cedir davant la violència de l’espanyola”.
Quatremer apunta que en tota aquella situació, des de la part espanyola es va intentar dissimular l’anada de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu per recollir la seva acreditació i intentar minimitzar els fets. Segons Libération els eurodiputats espanyols van passar nervis, molts nervis.

Sentencia TJUE
Contundente crónica de 'Libération': "Crisis de nervios española en Estrasburgo"
El Nacional
Barcelona. Lunes, 23 de diciembre de 2019

El jueves pasado se vivieron mucho nervios en el Parlamento Europeo, pero quien los vivió, principalmente, fueron los eurodiputados españoles, que no supieron admitir que la sentencia del TJUE supuso una victoria sin paliativos del independentismo, que ha conseguido que se confirme la inmunidad de Oriol Junqueras como electo del Parlamento Europeo y por lo tanto fue juzgado en falso, y que además ha hecho que Carles Puigdemont y Toni Comín sean reconocidos como eurodiputados de pleno derecho.


El diario francés Libération, de la mano del periodista Jean Quatremer, ha hecho una crónica de los hechos bajo un duro titular: "Crisis de nervios española en Estrasburgo", donde se hace eco de la polémica causada por la eurodiputada española del PSOE Iratxe García, mano derecha y persona de la máxima confianza de Pedro Sánchez en la Eurocámara, que intentó presionar al presidente del Parlamento Europeo, David Sassoli, para que no se pronunciara sobre la sentencia del TJUE hasta pasado fiestas, tal como ya explicó el corresponsal de La Sexta, Alberto Fernández.
Con lujo de detalles, el cronista explica cómo ya el domingo al mediodía había bastante expectación por la reacción de Sassoli a la sentencia del TJUE, conocida en aquel momento y como "con una treintena de minutos de retraso", Sassoli, "un poco más vívido de lo habitual" apareció en el pleno para leer una declaración en la que se especificaba que se cumpliría con una sentencia en que quedaba claro que España "no puede exigir a los electos que presten primer juramento de fidelidad a la Constitución española para ser diputados reconocidos".

España pierde los papeles

Pero lo que importa, siempre según Quatremer, es lo que pasa entre bastidores, porque "tres separatistas catalanes odiados", entre los cuales Carles Puigdemont, podrán acceder a la condición de eurodiputados "y sobre todo disfrutar de la inmunidad parlamentaria, lo que los hará intocables".
"Peor", continúa Quatremer, la sentencia deja claro que "la condena de Oriol Junqueras a 13 años de prisión por 'sedición' es ilegal, ya que se pronunció después de las elecciones". Por eso explica cómo los eurócratas españoles intentaron aplazar algún tipo de decisión, y aquí el cronista apunta a una conexión entre este intento de aplazarlo y el hecho de que en su momento, "el Parlamento y la Comisión dieron apoyo a España ante el Tribunal de Justicia", lo que ahora los deja en evidencia.
El episodio con Iratxe García es relatado de esta manera: "La española Iratxe García, presidenta del grupo socialista, exige entonces una reunión antes de la reanudación del pleno". Habrá una reunión en "una sala privada del hemiciclo de Estrasburgo en presencia de un enjambre de eurócratas". La reunión sube de tono cuando la eurodiputada del PSOE se da cuenta de que Sassoli se mantendrá firme en su posición y pierde los nervios.

"¡No le puedes hacer eso a España!"

"¡No le puedes hacer eso a España!", gritó García, la cual, encolerizada, "lanzó sus papeles al suelo". Sassoli sin embargo, "no cedió ante la violencia de la española".
Quatremer apunta que en toda aquella situación, desde la parte española se intentó disimular la ida de Puigdemont y Comín al Parlamento Europeo para recoger su acreditación intentar minimizar los hechos. Según Libération los eurodiputados españoles pasaron nervios, mucho nervios.


No hay comentarios:

Publicar un comentario